Top byliny pro zdravou, krásnou a prozářenou pleť

Ve světě ale již i u nás v Čechách je ve společnosti patrný odklon od chemické a syntetické kosmetiky a drogerie a to z mnoha rozličných důvodů. Namátkou vzpomeňme umělé a nepřirozené složení (často přítomny ropné aj. produkty), cena, dopad na životní prostředí ať již při výrobě těchto drogistických produktů, tak i v souvislosti s ekologickou likvidací téměř výlučně umělohmotných obalů. V neposlední řadě je příklon k přírodním produktům a „home made“ (což jsou věci, které si můžete udělat sami doma) věcí ochrany našeho zdraví, mnoho z nás se totiž stává alergickými na různé chemické látky, které drogistické výrobky obsahují.
Nabízíme Vám přehled několika ryze přírodních produktů, dostupných v našich obchodech a na e-shopu, pomocí kterých také získáte pěknou pleť a ušetříte peníze, přírodu i své zdraví 
Výčet těchto produktů budeme doplňovat dle dostupnosti. www.riaindia.cz, http://blog.riaindia.cz/ https://www.facebook.com/riaindia.cz
Jsme Ria India – proto zde zmiňujeme pouze indické byliny. Ale při pohledu na krásnou pleť Indek (Asiatky obecně všechny) bez ekzémů, akné apod. je zřejmé, že to „funguje“, navzdory tamním klimatickým podmínkám a ve velkoměstech silně znečištěnému životnímu prostředí vlivem smogu apod.
NEEM
Neem neboli strom margosa je přírodní čisticí prostředek, který vyplavuje toxiny z těla a tím chrání pokožku před kožními problémy, jako jsou různé pupínky a kožní vyrážky. Doporučuje se jak pro vnitřní tak i vnější použití. Šťáva se extrahuje z mletí čerstvých neem listů a pasty takto vytvořené lze aplikovat na kožní vyrážky. Podle ajurvédy je neem „světlo v přírodě“. Lze užívat i vnitřně pro jeho široké spektrum prospěšných látek, v souvislosti s pokožkou zde pro účely tohoto výčtu zmiňme především jeho schopnost čistit krev. Chuť je ostrá a svíravá, hořká.. Je přírodní antiseptikum. Doporučené dávkování: 10-20 mililitry fresh džusu extrahovaného z listů. Také se používá k lokální aplikaci.
KURKUMA
Kurkuma je další bylina, která byla vždy spojována s krásou. Její účinky a krásná zlatavá barva dopomohou k nádhernému prozáření pleti, má široké a efektivní kosmetické použití. Pozor, kurkuma silně barví do oranžova, proto se doporučuje aplikace ve směsi s ještě jinými složkami a po aplikaci důkladně umýt ruce. Kurkuma se smísí s moukou (besan) a práškem ze santalového dřeva a poté se nanáší na kůži. Směs lze také doplnit trochou oleje či másla, nejlépe ghee (přepuštěné pročištěné máslo, většinou z mléka buvolů, žijících na území Indie a Pakistánu ale možno použít i ghee z mléka jiných zvířat). Vzniklá směs napomáhá odstraňovat skvrny na kůži, pleť také získá zdravější barvu. Doporučuje se perorálně nejlépe denně špetku kurkumy rozmíchat v horkém ghee či oleji při přípravě pokrmů pro její antiseptické a antialergické vlastnosti. Doporučené dávkování: 1 – 3 g prášku.
Sandalwood (sandalové dřevo)
Sandalwood je nositelem antitoxických a omlazujících vlastností. Jde o běžnou součást mnoha krémů a kosmetických produktů. Napomáhá korekci pokožky, zjemňuje její drsnost, působí proti rozličným alergiím.. Olej ze santalového dřeva ve směsi s kokosovým či sezamovým vmasírovat do dotčených oblastí.
Růžová voda
Růžová voda se již od pradávna používá i k péči o pokožku. Anglická šlechta si nechávala růžovou vodu dovážet z orientu. Používali ji k ošetření obličeje i těla. Růžovou vodu můžete používat místo pleťové vody a dopřát pokožce všechny blahodárné účinky růží. Má i omlazující účinky.

Podle řeckých bájí prý sám velký Zeus trávil noci na lůžku, které bylo připraveno právě z této vzácné rostliny. Šafrán používala i královna Nefertiti, a to hlavně v krášlicích přípravcích a vonných esencích. Ostatně šafrán byl už tehdy jakýmsi znamením bohatství. Působí jako čistič krve.

lecive-byliny
GHEE
Ghee (ghí) je v současné době hlavně známo jakožto kulinářská ingredience a používá se převážně perorálně. Ale díky ayurvédě se dostává do popředí také v souvislosti s péčí o pleť. Zvláštní ale velmi jednoduchá příprava ghee pro kosmetické využití jej umožňuje používat při léčbě mnoha kožních onemocnění, jako jsou popáleniny, rány jizev, kožních znamének apod.
Ghee je přepuštěné vyčištěné máslo a v tomto výčtu bylin jej uvádíme z toho důvodu, že po níže uvedené přípravě je ghee vhodné jako základ mnoha mastí. Postup vyčištění ghee pro kosmetické účely: smícháme ghee se stejným množstvím vody a mícháme důkladně nejlépe ponorným mixerem po dobu 3 – 5 minut. Vodu slijeme, znovu přidáme čerstvou vodu a pokračujeme v míchání. Takto opakovat, kolikrát je to možné (v ayurvedě se doporučuje opakovat postup 100krát… Ale v praxi se obvykle provádí 20 – 30krát. Dle nálady  Ghee postupně změní svou barvu na bílo, bude jemnější na dotek a bude z něj opravdu krém.
Připravené ghee se také používá k potírání popálenin, na opary, rány, jizvy, plané neštovice.
Působí jako přírodní hydratant, je vhodné jej aplikovat denně třeba na celé tělo i obličej, nechat 10 minut působit a poté umýt horkou vodou.

Tags: , , , ,

Přidat komentář.

Napsat komentář